Az ukrán elnök aláírta a nagy felháborodást kiváltó oktatási törvényt
Europethrob hírek ', Külföldi hírek

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta hétfőn a szeptember 5-én megszavazott új oktatási törvényt, amely ellen a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is tiltakoztak.


Az elnöki hivatal szerint az államfő a jogszabály aláírásakor azt állította: a törvény lehetőséget teremt az oktatási rendszer "mélyreható és átfogó" megreformálására, és emeli ezzel az oktatás színvonalát valamint a fiatalok versenyképességét a munkaerőpiacon. Azt is hangsúlyozta, hogy a törvény megnöveli az ukrán mint államnyelv szerepét az oktatásban.
Porosenko szerint a jogszabály valamennyi ukrán állampolgár számára egyenlő esélyeket biztosít, mert garantálja, hogy az iskola elvégzéséve mindenki egyformán magas színvonalon beszélje az államnyelvet, ami "elengedhetetlen" a sikeres pályafutáshoz Ukrajnában.
Az elnök azt ígérte: "Ukrajna eddig is és ezután is olyan hozzáállást tanúsít a nemzeti kisebbségek jogaihoz, amely megfelel nemzetközi kötelezettségvállalásainak, összhangban van az európai normákkal és példaértékű a szomszédos országok számára".
A szeptember 5-én megszavazott oktatási törvényt Ukrajnában többek között Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója is bírálta. Ukrajnai magyar szervezetek arra kérték korábban az államfőt, hogy vétózza meg a jogszabályt. A kijevi parlamenti pártok közül az Ellenzéki Blokk képviselői is kérték Porosenkót, hogy ne írja alá a törvényt. Ezt a pártot egyébként Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök hívei alapították.
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a hétvégén, Kijevben tartott Jaltai Európai Stratégia nevű nemzetközi fórumon a kulisszák mögött újságíróknak megismételte, hogy Ukrajna ki akarja terjeszteni az ukrán nyelv oktatását a gyermekek számára, ezzel együtt nem akarja megfosztani a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvükön történő oktatástól.
Az új oktatási törvény alapvetően a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018. szeptember 1-jétől bevezetendő reformokkal: egyebek mellett 11-ről 12 évre emelik a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A törvény jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést ír elő a pedagógusoknak.
A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye váltott ki tiltakozást több országban, köztük Magyarországon. Ez azt mondja ki, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A tantárgyaknak a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatása csak az első négy osztályban maradna meg, az is csupán az önkormányzati - vagyis nem állami - fenntartású tanintézetekben, azokban is csak külön osztályokban vagy csoportokban. Az 5. osztálytól felfelé már - az anyanyelvi tárgyak kivételével - a tantárgyakat ukránul oktatnák majd.

Forrás: hvg.hu
Szerző: MTI