Az érzékien telt ajkakért
Érezd!, Női öltöző

Az ajkakra mindig úgy tekintettek, mint az arc legérzékibb és legkifejezőbb része. Alig van olyan ember, akinek ne tetszenének Angelina Jolie telt ajkai. De vajon hogyan lehet elérni, hogy nekünk is érzékien dús ajkaink legyenek ahelyett, hogy Donald kacsának, vagy Geronazzo Máriának nézzenek minket?

Kozmetikai ajaknagyobbítást az 1990-es évek előtt csak ritkán végeztek, napjainkra azonban a nők által az egyik leginkább igényelt orvos-esztétikai beavatkozássá vált világszerte

Az ajaknagyobbítás célja az ajkak formájának megváltoztatása, teltségének növelése a szebb esztétikai megjelenés érdekében. A felső és alsó ajkak egyaránt kezelhetők ilyen formán. Elsősorban azoknak ajánlott, akiknek az ajka mindig keskeny volt, vagy az évek alatt keskenyebbé vált, és szeretnék az ajkak teltségét növelni, helyreállítani, hogy az fiatalosabb, esztétikusabb, az általuk elvárt megjelenést biztosítsa számukra. Az ajaknagyobbítás alkalmazható az asszimetrikus ajkak korrekciójára is.

De vajon milyen a tökéletes ajak?

Számos tanulmány foglalkozott annak meghatározásával, hogy mit tartanak az emberek tökéletes ajaknak. Az ideális forma általában rasszonként és nemenként eltér. A kaukázusi vagy fehér nők esetében az alábbiakat állapították meg:

a szájzug a pupillákkal egy vonalba esik
a középső rész teltebb a szájzug felé pedig az ajkak vékonyodnak
szimmetrikus
az ajak volumenének aránya felül 1/3, alul pedig 2/3
a felső ajakpír-bőr határ élesebb, kontúrosabb, mint az alsó
a szájzug kissé felfelé ívelt
a philtrum bemélyedt

Az öregedés során az ajkak volumene csökken, így az arányok is megváltoznak. Az ajkak keskenyebbé válnak és az ajakpír-bőr átmenet is elmosódik. A felső ajkak felett hosszanti barázdák jelennek meg, a szájzug pedig lefelé konyul.

A férfiak ajka általában keskenyebb, mint a nőké, és az öregedés jelei sem olyan kifejezettek, mint a hölgyek esetében.

Hogyan történik az ajaknagyobbítás?

Az ajaktöltés férfiak és nők esetében is elvégezhető. A közhiedelemmel ellentétben a férfiakon végzett szájtöltés nem teszi nőiessé az arcot! Persze az esztétikus eredmény eléréséhez és a “kacsacsőr” elkerüléséhez fontos az anatómia és a helyes technika ismerete, a megfelelő töltőanyag megválasztása.

Számos ajaknagyobbító technika létezik és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Régen gyakran alkalmaztak szilikont vagy kollagént, azonban a kezelés után kialakult számos mellékhatás miatt ezek használata háttérbe szorult. Manapság legbiztonságosabban hialuronsavval vagy saját zsírral történő szájtöltés gyorsan és gond nélkül végezhető el bármely orvos-esztétikai rendelőben. Az injekciózás helyi vagy felületi érzéstelenítésben történik, többnyire Lidocain injekcióval vagy krémmel. A beavatkozás során nincs erős fájdalom, csupán kissé kellemetlen szúró és feszítő érzés. A kezelés általában 30-45 percig tart a beavatkozás típusától függően.

Az ajaknagyobbítás során gyakran alakul ki átmenetileg duzzanat és bevérzés, így közvetlenül a kezelés után még pár napig az ajkak jóval nagyobbnak tűnnek, mint az elvért eredmény. Ettől nem kell megijedni, hiszen a duzzanat megszűnte után nyerik el az ajkak a végső formájukat. A duzzanat óránként 10 percig tartó jeges borogatással pár nap alatt megszüntethet. Esetenként fájdalomcsillapító gyógyszer, antibiotikum vagy antivirális szer szedése is szükségessé válhat. Pár napig tanácsos a rágózást mellőzni, mivel az fokozhatja a duzzanat mértékét. Négy-öt nappal már a megszokott rend szerint végezheti aktivitásait. Enyhe duzzanat egy-két hétig is eltarthat.

Ha elégedetlen vagy ajkaid formájával, akkor fordulj nyugodtan orvosi esztétikában jártas szakemberhez. Szakavatott, tapasztalt kezek szép ajkakat fognak varázsolni neked, amelyek így önbizalmadat is erősíteni fogják.

Forrás, szerző: blikk.hu