Theresa May "nagyvonalú" ajánlattal készül az EU-nak
Europethrob hírek ', Külföldi hírek

Pénteken beszédben jelentik be az ajánlat részleteit, de már most is lehet róla tudni pár dolgot.


A brit miniszterelnök londoni kormányforrások szerint "nyitott és nagyvonalú" javaslatot tesz pénteki firenzei beszédében az Európai Uniónak.
Theresa May csütörtökön szokatlanul hosszú, két és fél órás kabinetülést tartott, amelyen ismertette minisztereivel a feszült figyelemmel várt pénteki beszéd tartalmát.
A BBC értesülése szerint az értekezleten szóba került lehetőségként az is, hogy Nagy-Britannia a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének időpontjától számítva két évig terjedő átmeneti időszakról kötne megállapodást az Európai Unióval. Ezt a brit üzleti szektor a Brexit-folyamat elindulása óta követeli a kormánytól, tartva attól, hogy az EU-tagság átmeneti időszak - és esetleg megállapodás - nélküli megszűnése súlyos károkat okozó sokkhatásként érné a brit gazdaságot.
A csütörtöki kabinetülésről beszámoló források "nyitottnak és nagyvonalúnak" nevezték azt a javaslatot, amelyet a kormány az Európai Unióval szembeni brit kötelezettségek rendezésére készül előterjeszteni. 
Nem tűnik valószínűnek, hogy Theresa May pénteki beszédében számszerűen megnevezi azt az összeget, amelyet London hajlandó lenne a Brexit időpontja után esedékessé váló szerződéses kötelezettségeinek és anyagi vállalásainak rendezésére fordítani.
Kormányforrások szerint azonban a brit miniszterelnök várhatóan garanciát vállal arra, hogy Nagy-Britannia kilépése és költségvetési hozzájárulásainak megszűnése miatt egyetlen EU-tagállamnak se kelljen növelnie uniós költségvetési befizetéseit, illetve egyetlen tagország se kapjon az eredetileg tervezettnél kevesebb fejlesztési folyósítást az EU-tól 2020-ig, a jelenlegi uniós költségvetési időszak végéig. 
Korábban a Financial Times arról írt, hogy May azt akarja felajánlani, hogy utoljára még 20 milliárd eurót befizetnének a közös kasszába. A Downing Street szóvivője a 20 milliárd eurós befizetési felajánlásról szóló értesülést viszont csütörtökön "találgatásnak" minősítette.

Forrád: hvg.hu
Szerző: MTI