Bajban a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár
Europethrob hírek ', Belföldi hírek

Kicsit több mint egy hete maradt a Horizont Magánnyugdíjpénztár, hogy 63-ról 70 százalék fölé nőjön az idei évre vonatkozó tagdíjat befizető tagjaik aránya, ellenkező esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendeli a végelszámolásukat. A Napi.hu arról ír, hogy ezért a nyugdíjpénztár Facebook-oldalán figyelmeztette a tagjait, hogy közeledik a határidő.

A Horizont 36 ezer taggal és 158 milliárd forintos kezelt vagyonnal piacvezető az 56 ezres magyar nyugdíjpénztári szférában. Ha nem tudják elérni a 70 százalékos arányt, a tagok elvihetik másik nyugdíjpénztárhoz a pénzüket, vagy a megtakarításuk az államhoz kerül. A lap szerint nem egyértelmű, hogy mi lesz azokkal, akik járadékot is kértek a pénztárból, ugyanis a többi pénztár nem nyújt ilyen szolgáltatást.

A Horizontnál az éves tagdíj 2400 forint, amit bankkártyával és átutalással is kiegyenlíthetnek.

Horizont versenytársait nem fenyegeti: a Budapest Magánnyugdíjpénztár már hónapokkal ezelőtt elérte a 70 százalékos rátát erre az évre, az MKB-nál februárban 74 százalékos volt az arány, és a Szövetségnél is megvolt a múlt hónapban is a szükséges 70 százalék.

A Horizont szerint nincs is baj
Cikkünk megjelenése után a Horizont nyugdíjpénztár az alábbi közleményt jutotta el az Indexhez:

"A HORIZONT Magánnyugdíjpénztárnál a tagdíjakat és a támogatást az évente februárban induló kampányunk során egy évre előre kérjük befizetni. Jelenleg a 2019 márciustól 2020 februárig tartó egy éves időszakra gyűjtjük a díjakat. A befizetési határidő március 31. Az aktuális adatok szerint a tagdíjfizetői arány az éves időtávra 63,2% a támogatásokat befizető tagok aránya pedig 52,8%. Annak érdekében, hogy a határidőre a 70%-os tagdíjfizetői arányt az éves időtáv vonatkozásában elérjük hetente küldünk tagjaink részére befizetésre felhívó hírlevelet e-mailen, SMS-t, emellett honlapunkon és a Facebookon is ösztönözzük a díjak teljesítését.

A jogszabály rendelkezései szerint a pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnhet, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám 70%-a alá csökken. Ettől azonban nem kell tartani, hiszen 2019. júniusáig már jelenleg is teljesítettük a jogszabályi elvárást. Az éves időtávra vonatkozó teljesítéshez még a tagok legalább 6,8%-ának kell befizetnie a tagdíjat. Ezúton is kérjük azokat a tagtársakat, akik még nem rendezték a díjakat, hogy mihamarabb tegyék meg! Egyben szeretnénk kifejezni köszönetünket a befizetőknek."

Forrás: index.hu
Szerző: Stubnya Bence