Kilőttek a román órabérek
Europethrob hírek ', Külföldi hírek

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban 2018 utolsó negyedévében átlagosan 2,8 százalékkal kellett többet fizetniük a vállalatoknak egy órányi munkáért, mint egy évvel korábban, írta a G7. Ezen belül éles regionális különbségek látszanak. Míg az eurózónán belül a munkaerőköltségek növekedése nem érte el az uniós átlagot – 2,3 százalék volt –, a legtöbb 2004-ben és azután csatlakozott tagállamban bőven három százalék feletti emelkedést regisztrált az EU statisztikai hivatala.

A csúcstartó Románia 13 százalékos növekedéssel,
de a balti országokban is viszonylag sokat drágult egy órányi munka a cégek számára, és érdemes még kiemelni Portugáliát is, ahol szintén tíz százalék felett nőttek a munkaerőköltségek.

A magyarországi 8,1 százalékos adat is messze az uniós átlag felett van (az uniós növekedési ranglistán a hatodik helyen van Magyarország), a visegrádi országok között pedig a legmagasabb. Részletesebben megvizsgálva a magyar adatokat jól látszik, hogy a feldolgozó- és építőipart, illetve a szolgáltató cégeket egyaránt érinti az utóbbi évek dinamikus munkaerőköltség növekedése, igaz, az építőiparban a legnagyobb drágulás 2017-ben volt.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Forrás, Szerző: 24.hu