Több ezer választópolgár tűnt el CsepelrőlTöbb ezer választópolgár tűnt el Csepelről
Europethrob hírek ', Politikai hírek

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint egy év alatt 3400 ember tűnt el a csepeli névjegyzékből.


Egy év alatt eltűnt 3423 lakos Csepelről - jelentette be Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő hétfőn az Index beszámolója szerint.

A szocialista politikus a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy míg 2018 januárjában a KSH adatai szerint 76 182 fő lakott a kerületben, addig 2019 januárban a csepeli választási iroda már csak 72 759 főt talált.

Bangóné szerint az elmúlt tíz évben stabilan 75 és 76 ezer fő között mozgott a lakosságszám Csepelen, így szerinte külön nehéz megérteni, hogy tűnhetett el egy év alatt 3400 ember.

Csepelen a tavalyi parlamenti választások idején is volt némi váratlan mozgás, akkor a határon túlról érkezett szavazókról számoltak be töben.

A politikus szerint most a váratlan népességfogyásnak az őszi önkormányzati választáson lehet jelentősége, 2014-ben ugyanis a jegyző az akkori lakosságszám alapján alakított ki 14 egyéni választókörzetet, és határozott arról, hogy hat induló juthat mandátumhoz kompenzációs lista alapján, a népességfogyás miatt az önkormányzati választáson viszont valószínűleg csak 12 egyéni körzet lesz, és a kompenzációs listákról az önkormányzatba jutó képviselők száma is csökken eggyel, vagyis, a mostani 20 helyett csak 17 önkormányzati képviselő lesz a választások után Csepelen.

A kialakult helyzettel Bangóné szerint az ellenzék járhat rosszul az önkormányzati választásokon, ha nekik kedvezőtlenül rajzolják át a körzeteket a választáson, most ugyanis bár fideszes polgármester és fideszes többség van a kerületben, a tavalyi parlamenti választáson az ellenzéki Szabó Szabolcs simán legyőzte a fideszes Németh Szilárdot.

Bangóné bejelentette, hogy írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, mivel kaptak olyan jelzéseket, hogy máshol is előfordulhat hasonló lakosságcsökkenés.

Forrás, Szerző: hvg.hu