Március 15. után eldől: Orbán vagy az EPP/EU?
Europethrob hírek ', Politikai hírek



különösen nagy súlya lehet a kormányfő ünnepi beszédének, mert a választók fejében a néppárti és az uniós tagság ügye könnyen összecsúszhat.

Március 15-e a Fidesz politikai vágányállítója lesz – írja a Policy Agenda, amely azt vizsgálta meg, milyen belpolitikai hatása lehet Orbán Viktor ünnepi beszédének. Az elemzők szerint a Fidesz EP-kampányába bekavart vitája az Európai Néppárttal.

A választásnak így sem lenne valódi tétje a politikai innovációra képtelen ellenzéki pártok miatt.

Egy EP-választáson hagyományosan alacsony a részvétel, így fontos a mozgósítás, ami nemcsak a Fidesznek, hanem az EPP többi tagjának is nagy dilemma.

A Fidesznek mérlegelnie kell, hogy a néppárti és az uniós tagság kérdése könnyen összecsúszhat a választók fejében. Kilépése/ kizárása az Európai Néppártból megágyaz annak, hogy az ellenzék azzal kampányoljon, eleve ez volt Orbánék mesterterve az ország kilépésére/kizáratására az EU-ból.

Ez nagyon veszélyes lenne a Fidesznek, mert a magyar választók, még a kormánypártiak is, elkötelezettek az EU mellett.

Akkor mi lesz március 15-én?
Az elmúlt évekhez hasonlóan Orbán Viktor idén is bátran bírálhatná „Brüsszel migránsbarát politikáját”, ha ez nem jelentene többet, mint bármikor korábban. Döntő lehet ugyanis a március 20-ai szavazás szempontjából is Jean-Claude Juncker megemlítése az ünnepi beszédben.

Ugyanakkor a „mi bevándorlás-ellenesek vs. nyugati/brüsszeli bevándorlás-barátok” retorika nélkül jelentősen gyengül a Fidesz- kampány mobilizáló üzenete. Ez egy-két mandátum elbukását is jelenthetné, mindenképpen kárt okozna a kormánypártnak.

Vége a kettős beszédnek
Az elmúlt évek orbáni politikájának alapvető eleme volt a kettős beszéd: erős üzenet a magyar választóknak, gyengített verzió az európai politikai elitnek. A Policy Agenda szerint ebben a kiélezett helyzetben ennek vége, a március 15-i Orbán-beszéd üzenetei primer módon jutnak el a néppárti politikusokhoz.

Mivel nincs lehetőség arra, hogy csak a magyar választóknak szóljon a „brüsszelezés”, a „hasznos idiótázás”, a kormányfő ünnepi beszéde sokkal jelentősebb „vágányállító lesz a Fidesz politikája szempontjából, mint azt pár hónappal ezelőtt várni lehetett”.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Forrás: 24.hu
Szerző: Farkas György