A CEU ragaszkodik hozzá, hogy Orbán mondja ki: maradhatnak
Europethrob hírek ', Belföldi hírek

A Közép-európai Egyetem (CEU) üdvözli Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője közbenjárását az intézmény ügyében, de jogi garanciát vár működésének biztosítására a miniszterelnöktől.

Az egyetem csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a CEU hálás a bajor kormányának, amiért pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) kialakítandó hosszú távú együttműködéshez. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a TUM elnöke megbeszélést folytatott az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, amelyeken a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, így a többi között a politikatudomány, a technológiakutatás, valamint a kognitív és hálózattudomány területén.

A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek.

Közölték: üdvözlik ezeket a fejleményeket, és azt, hogy lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására, de kiemelték, hogy a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják a felek, ha Orbán Viktor egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat.

Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül.

Tudatták: a CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban maradjon, amely több mint 25 éve az otthona, de közben folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását is.

Manfred Weber, aki kedden a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra, fontos problémának nevezte a Közép-európai Egyetem ügyét. Azt mondta, olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni amerikai diplomához. Közölte: ezért tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU. Az EPP frakcióvezetője aznap tárgyalt a Közép-európai Egyetem rektorával is.

Forrás, Szerző: 24.hu