Janet Jackson nem állt ki testvére mellett
Sztárhírek, Külföld

Egy hete a Michael Jacksonról szóló Neverland elhagyása (Leaving Neverland) című HBO-s dokumentumfilm elég meghatározó részét képezi a közbeszédnek. Ebben a 4 órás filmben két felnőtt férfi meséli el, hogy milyen volt gyerekként a popsztár legjobb barátjának, szeretőjének lenni, hogy milyen szexuális együttléteik voltak Michael Jacksonnal. A filmről írt indexes kritikát itt olvashatja el. Az egész jelenség tudományos megközelítésével pedig ebben a cikkben foglalkozott az Index.

A filmben is említik, hogy Jacksont már megvádolták azzal, hogy gyerekeket bántalmazott szexuálisan. A Neverland elhagyása abból a szempontból más, mint egy felhozott vélt vagy valós vád, hogy itt a két áldozat elmeséli, miként használta ki, manipulálta őket, láncolta magához a gyerekeket, és ezzel együtt szakította is el őket az igazi családjuktól. Elmeséléseik szerint akkor nem bántalmazásnak élték meg azt, amit Michael Jacksonnal csináltak közösen, mivel ahogy mind a ketten fogalmaztak, szerelmesek voltak a popsztárba, aki szintén szerette őket. És Michael Jackson is mindig ezt nyilatkozta, hogy ő soha nem tudna ártani, nem tudna bántani egy gyereket sem. Az egész film a két gyerek és Jackson közti mély szerelmi kötődést írja le, nem "csak" egy vádat dob fel.

A film elég nagy botrányt kavart. Michael Jackson lánya, Paris Jackson ki is írta Twitterre, hogy

NEM KELLENE A TÚLZÓ BULVÁR CIKKEK CÍMEIBŐL EGYBŐL SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEKET LEVONNI. MINDENKI NYUGODJON LE, ÉS AZ ÖSSZKÉPET NÉZZE!

A Jackson család azt nyilatkozta, hogy a film nyilvános megalázása Michael Jackson örökségének. Eközben elindult egy 100 millió dolláros per is az HBO-val szemben. Ez azonban nem a filmben elhangzott állítások miatt van, hanem egy 27 éve kötött szerződés megszegése miatt, amikor az egyik Michael Jackson-koncertfilm sugárzásával együtt abban is megegyeztek, hogy a kábelcsatorna soha nem fog a popsztárra nézve sértő, káros és bántó, a hírnevére romboló hatással lévő anyagot lehozni. A sajtóvisszhang alapján ezt most sikerült megszegni, ha tényleg volt ilyen záradéka annak a bizonyos szerződésnek.

A család mellett még vannak rajongók, akik kitartanak Jackson mellett. Egyesek szerint A Neverland elhagyása nem is dokumentumfilm, hanem egy fikciót bemutató játékfilm, aminek semmi valóságalapja nincsen. Az viszont tény, hogy Janet Jackson még nem szólalt meg az ügyben. Állítólag a család nagyban számított rá, mint Michael Jacksonhoz egykor közel álló személy, hogy szintén ismert és elismert Jacksonként ő adjon ki közleményt, melyben kiáll a gyermekek szexuális bántalmazásával vádolt énekes mellett. Mivel ez nem történt meg, ezért a család nagyon haragszik rá, de ezt már egy névtelen informátor mondja. A korábban feljött szexuális zaklatásokkor egy másik testvér, La Toya mondta még anno, hogy ő ehhez az egészhez nem akar asszisztálni.

Forrás, szerző: velvet.hu