Így szüntethető meg véglegesen a pajzsmirigy-túlműködés
Érezd!, Egészség

A pajzsmirigy betegségeinek kezelésére több lehetőség is mutatkozik, ám ezek sokszor megijesztik a betegeket. Pedig a túlműködő pajzsmirigy, illetve a normál működésű, de megnagyobbodott szerv esetében a kezelés akár a gyógyszer elhagyását is maga után vonhatja.

HIRDETÉS
A pajzsmirigy a szervezet működésének egy igen fontos része. Az általa termelt hormonok, a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) részt vesznek többek között az anyagcsere folyamatok szabályozásában, a szexuális, és az agyi folyamatok megfelelő működésében. Amikor a szerv hormontermelése nem megfelelő, akkor a szervezetben is eltolódások jönnek létre, melyeknek akár igen komoly következményei is lehetnek.

Pajzsmirigy túlműködés, és megnagyobbodás
A pajzsmirigy túlműködése azt jelenti, hogy az áltata termelt hormonok szabályozását végző TSH hormon (mely az agyalapi mirigy hormonja.) alacsony szintre esik vissza. Ennek következtében a pajzsmirigy hormonjai túlságosan is nagymértékben vannak jelen a szervezetben, ami eltolja az általuk szabályozott rendszereket. A pajzsmirigy túlműködésének jellemző tünete a normál evés mellett is jelentkező nagymértékű fogyás, izzadékonyság, csökkent meleg tűrés, szapora pulzus, remegés, menstruációs zavarok, vagy akár meddőség.

A pajzsmirigy-túlműködés kezelési lehetőségei
A szerv túlműködése esetén – akárcsak alulműködésnél – a gyógyszeres kezelés az egyik leggyakoribb választott megoldás. Másik lehetőség az izotóp kezelés. Ebben az esetben radioaktív jódot juttatnak a szervbe, mely ott lerakódva pusztítani kezdi a pajzsmirigy sejteket. Ezzel elérhető a megnagyobbodás csökkenése, valamint a túlműködés visszafogása is. Veszéllyel csak minimálisan jár, hiszen az anyag hamar kiürül, és semmilyen formában nem növeli a rákos megbetegedések kockázatát. Bizonyos veszélyt jelet a környezetben élőkre, így erre oda kell figyelni.

A kezelt beteg nem lesz sugárfertőzött, hiszen az anyagot már 60 éve sikerrel alkalmazzák a terápiában. Adott esetekben sebészeti kezelésre is van mód. Mellékhatásként 10 éven belül sajnos 60%-ban előfordulhat a szerv alulműködése. Ebben az esetben sem kell azonban megijedni, hiszen gyógyszerrel a baj könnyen orvosolható, és életmódbeli romlással sem kell számolnia a betegnek.

Tudta? Pajzsmirigy gondok esetén különösen figyelni kell a várandós vitaminok összetevőivel! Kattintson!

A pajzsmirigybetegség diagnózisa, és a kezelés meghatározása
A betegség felismerésében a szakembernek a vérvizsgálat, valamit a képalkotó berendezések állnak rendelkezésére. Minden esetben a kapott értékek alapos kiértékelése után dönt az orvos a továbbiakról. Mivel a lehetséges terápiát igen sok tényező befolyásolja, így azt minden esetben szakemberre kell bízni. A pajzsmirigybetegségek szerencsére igen jól kezelhetőek, így a betegek különösebb életmódromlás nélkül, a gyógyszerek, vagy más terápiák segítségével teljes életet élhetnek.

Forrás, szerző: egészségkalauz