Milyen nemzetközi misszió az, ha minden migráns Olaszországba érkezik?
Europethrob hírek ', Külföldi hírek

Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz kormányfő-helyettes szerdán Rómában kijelentette, hogy Olaszország számára nem okozna gondot, ha véget érne a Sophia haditengerészeti művelet. Salvini ezt arra reagálva mondta, hogy előző nap Németország úgy döntött, felfüggeszti részvételét a műveletben. A misszió az embercsempész-hálózatokat derítette és számolta fel a Földközi-tengeren.

Az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője újságíróknak nyilatkozva feltette a kérdést, hogy
milyen érdeke fűződne Olaszországnak ahhoz, hogy részt vegyen egy nemzetközi misszióban, ha minden megmentett migránst nekünk kell befogadni?

2015 júliusa és 2018. december 31. között 43 227 menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengeren a misszió keretében. Mindegyiküket Olaszországba szállították.
Milyen nemzetközi misszió az, ha minden migráns Olaszországba érkezik?
- kérdezte Salvini, majd közölte, hogy számukra nem probléma, ha véget ér a tengeri művelet.

A miniszter egyben reményét fejezte ki, hogy más EU-tagállamok is követni fogják Olaszország bevándorlási politikáját, s lezárják kikötőiket. Salvini a spanyol precedenst hozta fel:
A spanyol szociáldemokrata kormány is példát vett tőlünk a migránsok kezdeti lelkes felvételét követően.

A Sophia, vagyis hivatalosan az EuNavforMed katonai misszióban 24 uniós tagállam vesz részt. A 2015 óta működő művelet a líbiai parti őrség kiképzésének feladatait, valamint a Líbiára vonatkozó fegyverembargó betartásának ellenőrzését is ellátja. Ezenkívül - az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait követve - információkat gyűjt a Líbiából származó illegális olajkereskedelemről. Az Európai Unió 2018. december 21-én, fél évvel, március 31-ig meghosszabbította a Sophia misszió mandátumát.

Forrás: origo.hu
Szerző: MTI