Megvan a bajor CSU-elnök
Europethrob hírek ', Külföldi hírek

Aki szerint „nacionalisták és populisták Európa megosztására törekszenek”.

Münchenben megválasztották a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU elnökének Markus Söder bajor tartományi kormányfőt a párt rendkívüli kongresszusán.

A tisztségért egyedüli jelöltként induló politikust
a küldöttek 87,4 százaléka támogatta.
Elődje, Horst Seehofer bő tíz év után távozott a tisztségből, munkája elismeréseként megválasztották a CSU tiszteletbeli elnökének. Ez nem jelenti Horst Seehofer visszavonulását, a 69 éves politikus továbbra is belügyminiszter a szövetségi kormányban.

Markus Söder az 1945-ben alapított, csak Bajorországban működő CSU kilencedik elnöke. Az 52 éves férfi alacsonyabb támogatottsággal kezdi meg pártvezetői tevékenységét, mint annak idején Horst Seehofer, akit a kongresszusi küldöttek 90,3 százaléka támogatott 2008 októberében, amikor első alkalommal nyerte el az elnöki tisztséget.

Markus Söder tavaly március óta kormányfő Bajorországban, ebben a pozícióban is Horst Seehofert váltotta. A tavaly októberben tartott tartományi Bundestag-választást felvezető kampányban sokáig a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió, a CDU és a berlini vezetés menekültügyi politikájának kritikájára összpontosított, szerepe volt abban, hogy a menekültügy körüli viták a szakítás szélére sodorták a CDU/CSU pártszövetséget.

A CSU a párt 1950 óta a leggyengébb eredményt érte el a Landtag-választáson, és elveszítette abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben.


Söder a szombati kongresszuson elmondott beszédében kitartott a CSU-t a politikai mező fősodrába helyező új irányvonal mellett. Hangsúlyozta: pártelnökként az a célja, hogy a helyes következtetéseket vonja le a kevéssé sikeres tavalyi év fejleményeiből. Ezek közé tartozik, hogy:
„konzervatívnak lenni nem elég”, a CSU-nak a szociális és a liberális irányzatát is meg kell jelenítenie.

Az is elengedhetetlen, hogy a párt ismét jobban megragadja a bajorok „életérzését”, ezért nyitnia kell a fiatalok és a nők felé, miközben törzsszavazóiról sem szabad megfeledkeznie.

Cél továbbá, hogy javítsák a viszonyt a CDU-val.

Söder szerint a CSU továbbra sem a CDU bajor tartományi szervezete, hanem önálló tényező, de arculatát a jó testvérpárti viszony megőrzésével kell erősítenie, így hozva egyensúlyba „a profilt a stílussal”; a hangos viták után az együttműködés eredményességére, „a hatáskeltés helyett a hatékonyságra” kell törekednie.

Arról is szólt, hogy „nacionalisták és populisták” Európa megosztására törekszenek, de a CSU „ősi európai pártként” szembeszáll velük.

A kongresszus egy másik fő szónoka, Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti választási csúcsjelöltje hangsúlyozta, hogy a CSU „megvédi Európát”. Weber állítja, pártja nagyon komolyan veszi az EP-választást, mert az a helyzet fenyeget, hogy a mások mellett az olasz Matteo Salvini és a lengyel Jaroslaw Kaczynski vezette erők, vagyis olyan pártok kerülnek többségbe, melyek „a nacionalizmusuk, az egoizmusuk és a populizmusuk miatt” elutasítják a partnerségen és a kompromisszumokon alapuló politikát.

Kiemelt kép: Philipp Guelland / EPA / MTI

Forrás: 24.hu
Szerző: 24.hu