Idén már önről is tudni fogják, hogy hova megy nyaralni
Europethrob hírek ', News

Az idei évtől kezd élesben működni a turizmustörvény novemberben elfogadott módosítása, amelynek eredményeként napra pontosan nyomon lehet követni az emberek mozgását, ha szálláshely-szolgáltatást vesznek igénybe – írja a balatontipp.hu. Szeptembertől aztán a rendőrség is szabadon kutakodhat az adatok között.

A törvényt kiegészítő decemberi kormányrendelet szerint a szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi és magánszállásoknak december 31-ig kell regisztrálni magukat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK).

Ezzel egy időben a szállásadók kötelesek telepíteni a „szálláshelykezelő szoftvert”, és legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg kell kezdeniük a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről, különben a figyelmeztetés után hatósági eljárást vonnak magukra.

A balatontipp.hu szerint a NeTAK számára küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, mert oda a szoftver csak a vendégek személyes adatokat nem tartalmazó adatait továbbíthatja.

Szeptember 1-től azonban életbe lép egy másik módosítás is, amely az eddigiekhez képest jelentősen kitágítja a vendégekről a rendőrség számára folyamatosan és szabadon kereshetővé tett adatok körét.

Az új rendszerben ugyanis a szállásadó által eddig is elkért személyes adatokat a NeTAK-hoz is használt szoftver automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nemcsak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz, és bárki tudta nélkül lehívhatja azokat. Ha pedig a rendőrség részletes adatokra lenne kíváncsi, a cél megjelölésével adatszolgáltatást kérhet a vendégekről szálláshely-szolgáltatótól, aki ezt köteles teljesíteni.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy csak személyes okmányok bemutatásával lehet majd bejelentkezni a szálláshelyekre, ezek hiányában a szállásadónak meg kell tagadni a szolgáltatást.

Kép: Fortepan Fotóarchívum

Forrás, Szerző: 24.hu