Császármorzsa, túrómorzsa, daramorzsa és a többiek…
Érezd!, Gasztro

..avagy mindenki kedvencei! Mert szeretjük és mert finom! Ez a Top1 mindenki szerint itthon! Nem fogsz csalódni! Kell a dupla adag én megmondtam :-))

Császármorzsa
Három deci tejet elhabarunk hat tojássárgájával, két deci liszttel, csipetnyi sóval és végül a hat tojás keményre vert habjával. Vajjal erősen kikent tepsiben megsütjük, és amikor készen van, villával tetszés szerinti nagyságú darabokra széttördeljük, megcukrozzuk és tíz deka mazsolát keverünk közéje.

Különleges császármorzsa
Simára keverünk tizennégy deka vajat, megsózzuk és beletesszük fél citrom apróra vágott héját. Lassanként, nagyon óvatosan, hozzákeverünk hat tojássárgáját, tizenkét deka cukrot, tizenhat deka lisztet és negyed liter nyers tejet. Öt-hat deka vajat tepsiben felolvasztunk, beleöntjük a tésztát és háromnegyed óra hosszat sütjük. Villával tetszés szerinti nagyságú darabokra szétszedjük és cukrozva tálaljuk.

Cseresznyés morzsa
Habosra kavarjuk nyolc tojás sárgáját nyolc kanál cukorral. Hozzávegyítünk három és fél deci tejszínt vagy tejet, másfél deci tejfölt, fél liter lisztet és a nyolc tojás habját, végül pedig fél kiló kimagozott cseresznyét. Vajjal kikent tepsiben megsütjük, villával apróra tördeljük és cukorral meghintve tálaljuk.

Túrómorzsa
Fél kiló átpasszírozott tehéntúrót elkeverünk négy tojássárgájával és annyi tejföllel, hogy krémszerű legyen. Hozzáteszünk pár kanál lisztet és a négy tojás felvert habját. Kissé megsózzuk és forró zsírba téve, ugyanúgy készítjük el, mint a többi morzsát. Megcukrozzuk, mazsolát teszünk bele.

Daramorzsa
Tizenöt deka grízt leöntünk hat deci tejszínnel, vagy friss pasztörizált tejjel. Másfél-két órán át pihentetjük, azután hozzákeverünk egyenként öt-hat tojássárgáját, csipet sót és a tojások felvert habját. Ezután egy lábasban felolvasztunk tíz-tizenkét deka vajat, vagy zsírt, amikor forr, beleöntjük a tésztát, és folytonosan kevergetve addig sütjük, amíg az egész pép egy tömegben a lábas oldaláról leválik. Akkor sütőbe tesszük, és tovább sütjük — közben villával gyakran meg-megkavarjuk, hogy szétmorzsolódjék —, amíg szépen megpirul. Amikor elkészült, megcukrozzuk, mazsolát teszünk hozzá és melegen tálaljuk.

Rizsmorzsa
Tejberizst főzünk húsz-huszonöt deka rizsből és a szükséges tejből, tetszés szerint cukrozva. Belekeverünk négy-hat tojássárgáját és a tojások keményre vert habját s öt deka mazsolát. Azután öt deka zsírt vagy vajat felolvasztunk a tepsiben, beleöntjük a tésztát, és a sütőben szép pirosra sütjük.

Almás-rizs
A rizst a szokott módon megfőzzük cukros tejben, főzés közben beleteszünk apróra vagdalt, hámozott, almát, reszelt citromhéjat és csipet fahéjat.

Forrás, Szerző: bidista.com