Ezzel csökkenthető a rák kialakulása
Érezd!, Egészség

A feldolgozott húsok és az alkohol fogyasztásának elhagyásával csökkenthető a rák kialakulásának kockázata

Egy új, 51 millió alany bevonásával készült kutatás szerint az alkohol és a feldolgozott húsok elhagyásával akár 40 százalékkal csökkenthető a rák kialakulásának kockázata – írja a 24.hu a Business Insider nyomán.

A Rákkutató Világszervezet rákmelegőzést segítő, frissített dokumentuma szerint már a kis mennyiségű feldolgozott hús és alkohol is növeli többféle rákos betegség kialakulásának kockázatát. A szervezet egy 10 pontos listát állított össze, amelynek betartásával 40 százalékkal csökkentő a daganatos betegségek előfordulása.

A Rákkutató Világszervezet szerint az elhízás elkerülése kiemelten fontos, annyira, hogy a túlsúly néhány évtized múlva több daganatos betegség kialakulásáért lesz felelős, mint a dohányzás. A mostani dokumentumban először említik az üdítőitalokat és a feldolgozott élelmiszereket mint rizikófaktort. Fontos, hogy csökkentsük a gyorséttermi és magas zsírtartalmú ételek bevitelét, valamint a cukor és a keményítő fogyasztását is ajánlott redukálni. Szakértők szerint 2035-re 58 százalékkal emelkedhet az új daganatos megbetegedések száma, mert egyre több ország igazodik a nyugati életmódhoz. A megfelelő életvitellel azonban a betegségek 40 százaléka megelőzhető lesz.

A dohányzás elkerülésével, a helyes táplálkozás betartásával, mozgással és az elhízás csökkentésével globális szinten lehetne visszaszorítani a rákos megbetegedéseket. A legfrissebb kutatási eredmények pedig kiemelten említik a feldolgozott húsok és az alkohol fogyasztásának elhagyását.

Forrás, szerző: life.hu