C18 okoskarkötő teszt
Tech ', Érdekes

A Smartos jóvoltából érkezett hozzánk egy okoskarkötő, amely számos sport és fitnesz funkcióval van felruházva. Megvizsgáltuk, hogy mire képes ez a meglehetősen mutatós kütyü.

Egy letisztult, kisméretű, fekete dobozban jött a termék, és csak azt tették bele, ami nagyon fontos. A C18 már szíjjal szerelve érkezik, mellé pedig egy töltőkábelt és egy apró méretű kezelési útmutatót kapunk. Utóbbi angol és kínai nyelven íródott, ám szerencsére nem is igazán lesz rá szükségünk.

Egy kicsit hasonlít a dizájnja a tavaly általunk tesztelt F1-es típushoz, hiszen itt is a kijelző dominál, melynek alján egy kapacitív érintőgombot találunk. A mintával ellátott gumiszíj esetében visszatértek a klasszikus kapcsos megoldáshoz, ami könnyen használható, és így biztosan nem fogjuk elhagyni az okoskarkötőt.

Az óra hátulja is ismerős lehet. Itt a töltő 3 tűből álló csatlakozóját találjuk, mellé pedig egy érzékelő került, amely mérésnél a szokásos zöld fényt bocsátja ki magából. Az IP67-es védettségének köszönhetően víz és porálló a karperec, így nem kell majd különösebben vigyáznunk rá. A gyártó leírása alapján 1 méter vízben akár 30 percig is használható a termék anélkül, hogy bármi probléma merülne fel.

Maga a kivitel egyébként minőségi, és jól is néz ki a karkötő. A súlyát alig érezni, mindössze 25 gramm, kényelmes a viselése, a szíj pedig elég erős, valószínűleg nem fog gyorsan elhasználódni.

A 0.96 colos kijelző nagyobb, mint amit a legtöbb okoskarkötő nyújt, az előlap nagy részét kitölti. A felbontás 128×64 képpont, és a gyári adatok szerint OLED technológiát használ. Bár a betekintési szögek nem tökéletesek, azért jól olvasható, és napsütésben is látszik. A fényerősséget egyébként egy 6 fokozatú skálán állíthatjuk be kedvünk szerint. A kijelző színes, a menü pedig egyszerű és letisztult. A funkciók között a gomb rövid megnyomásával válthatunk, míg hosszan nyomva az adott opcióba léphetünk be, illetve válthatunk a digitális és az analóg időkijelzés között.

Beüzemelés
Az első lépések szerencsére pofonegyszerűek, hiszen mindössze a füzetben található QR-kódot kell beolvasnunk, és már tölthetjük is a hozzá való programot, amely egyébként a WearHealth névre hallgat, és megtalálható a Play Áruházban, illetve az App Store-ban is.

A csatlakoztatásához Android 4.4+ vagy iOS 8.2+ rendszert futtató mobilra lesz szükségünk. A program elindítása után regisztráljunk, jelentkezzünk be, majd a “Mine” menüben találjuk a kapcsolódáshoz szükséges gombot (Connect a device). Ezután az okoskarkötőt kiválasztva gyorsan megtörténik a csatlakozás.

A program egyszerű és jól átlátható, így azoknak sem okoz majd problémát a beállítás, akik esetleg nem tudnak olyan jól angolul.

Funkciók és használat
Óra

Itt rögtön két fajta grafikából is választhatunk. Az egyik a klasszikus mutatós analóg verzió, míg a másik egy modernebb, digitális kijelzést takar. Szerencsére az időn kívül más infó is ráfért a kijelzőre. Gyanítjuk, hogy a digitális kinézet lesz a népszerűbb, mivel itt az idő mellett a dátumot is láthatjuk, emellett pedig kijelzi a töltöttséget, és még a megtett lépéseknek is jutott hely a legalján.

Az óra egyébként alapból felvillan, ha felemeljük a karunkat, de a gombbal is bekapcsolható a kijelző. Most pedig nézzük sorba a főbb funkciókat, illetve menüpontokat, amelyek között a gomb rövid érintésével tudunk váltani.

Fitnesz

Az első három menü összetartozik, hiszen az aznap megtett lépések számát, az elégetett kalóriát és a megtett távolságot követhetjük nyomon ezek által. Az infókat természetesen az applikáció is megkapja majd, így akár utólag is visszanézhetjük ezeket az adatokat.

Egészség

A következő két menüpont a pulzus és a vérnyomás mérésére szolgál. Ide kattintva rögtön meg is kezdődik a mérés, az applikációban pedig van lehetőség folyamatos pulzusmérés beállítására is, ám ekkor érdemes számolnunk vele, hogy jobban fog merülni a kütyü.

A pulzusmérő egész jól végzi a dolgát, viszonylag pontosan működik, hozza azt a szintet, ami egy ilyen karperectől elvárható. A vérnyomásmérést megfelelő eszköz híján nem tudtuk alaposabban letesztelni, de azt tudni kell, hogy nem orvosi eszközről van szó, egy hagyományos vérnyomásmérőt nem helyettesít.

Alvásfigyelés

Az készülékről leolvasható, hogy mennyit aludtunk a legutóbbi éjszaka folyamán, amit egyébként magától érzékel az eszköz. Az alkalmazásban pedig további információk is megjelennek, például hogy hogyan változtak az alvási ciklusok, és mennyi időt töltöttünk mélyalvásban.

Értesítések kijelzése

Bejövő üzeneteink kijelzése szuperül működik. Diszkrét rezgéssel jelez nekünk, majd a kijelzőn megjelenik az üzenet, melynek hosszúsága sem jelent problémát, hiszen ha nem fér ki a kijelzőre, akkor egy gombnyomással továbbléphetünk. Nem okozott gondot neki többek között a Messenger és az SMS üzenetek kiírása sem, miután beállítottuk az ehhez szükséges jogosultságokat.

A hívásoknál szintén rezgéssel jelez a karkötő, így ha például le van némítva a telefonunk, akkor sem maradunk le semmi fontosról.

Sport

Többféle edzésmódot találunk az okoskarkötőn, van például futás, séta, kerékpár és úszás. Ha kiválasztottuk a megfelelőt, akkor hosszú érintéssel tudjuk indítani és megállítani, közben pedig a készülék monitorozza a fontosabb adatokat, mint a pulzus, a lépésszám vagy az elégetett kalória. Saját GPS-vevő nincs a karkötőben, így ha az útvonalat is menteni szeretnénk, akkor a telefonunkat is magunkkal kell vinnünk.

Egyéb funkciók

Természetesen ébresztésre is alkalmas a kütyü, és az alkalmazásán belül tudjuk megadni az ébresztés, illetve az emlékeztetők időpontjait. Ilyenkor három rezgéssel jelez nekünk, ami felkelni nem biztos, hogy elég lesz. Érdemes több ébresztőt is beállítani, ha biztosra akarunk menni.