Szent László Templom
Mezőkövesd, 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 28.

Mezőkövesd, 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 28.

A XIV. századi gótikus alapokra épült XVIII. században bővített templom előtt Szent László és Szent Imre herceg szobrát nézhetjük meg.

A műemlék jellegű templom helyén a XIII. században már állt egy gótikus templom. Ennek hajóját 1786-ban a meghagyott szentély kivételével lebontották és kereszt alakban meghosszabbították. Az ősi szentély most a templom Mária kápolnája.

A barokk stílusban megvalósított bővítés 1770-ben fejeződött be, melynek emlékét a torony alatti bejárat fölött látható címer felirata is jelez. Új tornyot 1898-ban, majd az 1956-os forradalomban megsérült helyett 1960-ban kapott. A freskókat a város szülötte, Takács István festőművész készítette. Munkái az ország több száz templomában is - többek között az egri bazilika kupolájában - tekinthetők meg.

A Szent László templom Mária-kápolnájának freskói egyházművészeti jellegük mellett valóságos kultúrtörténeti értéket képviselnek. Megörökítik a matyó nép minden korosztályának népviseletét. Az 1937-ben készített képek akkor élt személyek portréi is egyben. A parókia falán emléktábla jelzi, hogy 1806-ban a királyi korona menekítésekor egy éjszakát itt őrizték.

Hunyadi János és I. Ferenc József egykori látogatását is emléktábla őrzi. Sajnos a „korona szoba” nem látogatható éppúgy, mint a matyó madonna festmény sem, mely Takács István ábrázolásában egyedül álló. A templomban nyaranta vasárnap délelőttönként orgonahangversenyt hallgathatnak a muzsikakedvelők.