A Kultúrpalota
Iasi, Iasi Piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 1

Iasi, Iasi Piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 1

Palatul Culturii din Iasi reprezinta unul dintre cele mai insemnatemonumente istorice ale regiunii. Construit la ordinul Regelui Ferdinand, acesta a fost ridicat in anul 1926, urmand sfaturile arhitectilor Ion D. Berindey, Cerchez si Xenopol.

 

Intreaga lucrare a incercat sa respecte stilul neogotic. Initial, Palatul a fost ridicat pe ruinele curtii domnesti, lucrare incendiata mult mai tarziu, in secolul 19. De aceea, regele Ferdinand al Romaniei a luat decizia de a reconstrui ceea ce nu demult Alexandru Moruzi incepuse.

Asa cum aminteam, stilul neogotic al cladirii incearca sa scoata in evidenta cateva aspecte ornamentale destul de frumos imbinate. In exterior, Palatul incearca sa scozata in evidenta cateva aspecte heraldice, cu portiuni semicirculare, dar si cu doua intrari laterale sub forma de turnuri. Pentru a pasi in palat este necesar sa urmezi treptele turnului donjon destul de mare, loc in care vom putea gasi o acvila cu aripi desfacute.

„Sala gotica”, „Sala Voievozilor, dar si „Sala Henri Coanda”contin suficiente opere de arta capabile sa atraga admiratia turistilor in fiecare clipa, fiind principalele surse de interes ale Palatului Cukturii din Iasi. Intregul amplasament cuprinde 298 de camere, aband o suprafata de 36.000 metri patrati. Picturile care inobileaza intreaga structura a cladirii, dar si sale mai sus amintite au fost realizate de Stefan Dumitrescu. Lambriurile care imbraca „Sala Henri Coanda”sunt de o valoare neinsemnata, tinand cot de modul in care sunt imbinate culoare cu structura lemnului de stejar.

Pana in anul 1995, Palatul Culturii a fost gazda pentru Tribunalul Iasi. De asemenea, istoria sa a cuprins si evenimente mai putin placute – cutremurul din 1940, dar si bataliilor din cel de-al doilea razboi mondial, in care a devenit de nenumarate ori punct de asediu. De aceea, autoritatile incearca reconsolidarea cladirii in asa fel incat sa se poata pastra toate elementele de ornament interior si exterior.

Bine de stiut:

 

Palatul Culturii din Iasi gazduieste astazi Complexul Muzeal National Moldova, reunind Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu.

Tot aici putem gasi sediul Bibliotecii Municipale Gheorghe Asachi.