Villány
Villány, 7773 Villány Baross Gábor utca 29

Villány, 7773 Villány Baross Gábor utca 29

Villány a történelmi borvidék névadó települése.

A régészeti leletek itt a szőlőművelés régmúltjáról mesélnek. 
A 150 éves török uralom és az 1687-ben ellenük vívott utolsó küzdelem után a szőlőültetvények elpusztultak. Ekkor rácok (szerbek) telepedtek le a faluban, és a Kadarka meghonosításával a vörösbortermelés megalapítóivá váltak.
1770-től a németek betelepítésével változott meg alapvetően Villány korábbi népesség összetétele. A német szőlőmunkások magukkal hozták kedvenc szőlőfajtájukat, a Kékoportót. 
1895-ben már 590 hold szőlőterülete volt a községnek, ám a XIX. századi Európán végigsöprő filoxéravész elpusztította a szőlőket. A villányi Teleki Zsigmond szőlőnemesítő nevéhez fűződik azoknak az ellenálló szőlőfajtáknak a kinemesítése, amelyeknek köszönhetően ismét megkezdődhetett Európa-szerte a szőlőültetvények újratelepítése. 
Az utóbbi évtized mélyreható változásokat hoztak a térség szőlő- és borkultúrájában. Az itt élő elsőként alakítottak ki európai színvonalú, korszerű technológiát alkalmazó borászatokat.  A borturisztikai szolgáltatások száma közel félszáz. (Lásd a lap alján!)Leglátogatottabb ünnep az októberi  "Villányi Vörösborfesztivál" 

Villány főutcán lévő történelmi pincesoron is több borászat kínálja specialitásait. Érdemes ellátogatni a Bormúzeumba, melynek az egykori Teleki-pince ad otthont. Itt a borászat hagyományos szerszámaival, írásos és tárgyi emlékekkel, és közel száz esztendős borpalack matuzsálemekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Villányi Templom-hegy egykori kőbányája a természetjárók számára igen értékes látnivalókat rejt. A 135-140 millió éves vörös mészkővel borított, természetvédelmi oltalom alatt álló terület páratlanul gazdag ammonitesz faunája az őslénytan iránt érdeklődők paradicsoma. Hüllőcsigolyák, sekélytengeri élőlények maradványai kerültek elő. Lóczy Lajos dolgozta fel először 1915-ben a lelet együttest, ami fajgazdagsága miatt világhírű lett. 
Az 1910 óta tartó kutatások eredményeként 10 lelőhelyről a kutatók 27 új állatfajt itt fedeztek fel. A pleisztocén legidősebb időszakának világszerte használt rétegtani elnevezése, a Villanyium innen származik.


Látnivalók:

Helytörténeti érdekességek a dűlők kialakulásáról szóló mesék és mondák.

Forrás:

http://www.villanyiborvidek.hu/hu/telepulesek/villany