Zwack Pálinka Manufaktúra
Kecskemét, Kecskemét, Matkói út 2

Kecskemét,  Kecskemét, Matkói út 2

Zwack Pálinka Manufaktúra információk

 

Kecskeméten évszázadokra visszatekintő hagyomány van barackpálinka főzésnek, írásos emlékek már a 18. és 19. század fordulójáról hírt adnak pálinkafőző házakról.

A Fütyülős története

 

A később, az 1930-as években világhíressé vált kecskeméti Fütyülőst először a Zwack családkészítette, mely nedű a jellegzetes hosszúnyakú üvegéről kapta nevét.
 
Az 1936-ban Magyarországra látogató brit trónörökös, Edward walesi herceg megkóstolta a fütyülőst, a legenda szerint elragadtatva mondta róla: “Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum.”
Ami biztos, hogy ma is bevett szokás, hogy a brit uralkodó család hazánkba látogató tagja egy hatalmas üveg barackpálinkát kap ajándékba.
 

A pálinkafőzde

 

Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra egyik legérdekesebb állomása a XX. század elején épült régi főzde, amely ma már ipartörténeti emlék. A következő épületben gyors időutazás  után az 1995-96-ban épült korszerűbb gyümölcspárlat fermentációs és desztillációs folyamatokat követhetik végig a látogató. A gyümölcs ellenőrzött és szabályozott körülmények között húsz hatalmas, 8,5 méter magas rozsdamentes erjesztő tartályban erjed.
 

Zwack Pálinka Manufaktúra

 

Pálinka Manufaktúrában tett látogatás csúcspontja a pálinkakóstolás, miközben képekkel és különböző dokumentációkkal illusztrált előadást hallhatunk a Zwack család és a manufaktúra történetéről.
 
múzeum épületében kis ajándékbolt áll a vendégek szolgálatára, ahol a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra által kínált széles italválasztékból vihetnek haza egy-egy üveggel az otthonmaradtak számára, kóstolónak.