Víztorony
Nyíregyháza, Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő

Nyíregyháza,  Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő

Víztorony információk

 

A sóstógyógyfürdői víztorony

 

NyíregyházaSóstógyógyfürdőjének hangulatos parkjában a Krúdy Vígadó, a Svájci Lak és aFürdőház szomszédságában magasodik az ég felé a ma már ipari műemléknek számító nyolcszögletű tornyú víztorony.

A viztorony teste

 

A ma kitűnő állapotnak örvendő víztornyot 1911-ben építették szecessziós stílusban Pazár István építész tervei alapján. A víztorony épülete kellemes látvány a hatalmas fák között, a nyolcszög alaprajzú épületének fölszintjén minden égtáj felé nyílik egy-egy bejárat, az ajtók felett faragott díszekkel ellátott faoromzatot láthatunk.

A nyolcszögletű földszinti épületből nő ki a henger alakú tégla toronytest, melynek első szintjére félköríves ablakocskákon keresztül szűrődik be a fény. A toronytest tartja a szintén nyolcszög alaprajzú építményt, melynek minden oldalán téglalap alakú osztott ablakok vannak.

A torony felső építménye

 

A felső építmény díszített faborítású, tornyát cseréppel fedték és díszes bádogtornyokat formázó padlásszellőzőkkel látták el. A torony tetején egy zászló formájú tetőcsúcsra ülhetnek le a megfáradt madárkák. A 60 köbméteres víztorony jelenleg turisztikai szolgáltatásnak ad otthont.