Parti Nagy Lajos - Moliére: Tartuffe
Szeged, 6720 Szeged, Magyar Ede tér 2.

Szeged, 6720 Szeged, Magyar Ede tér 2.

2017. Szeptember 26. Kedd - 19:00

Molière népszerű komédiáját, a Tartuffe-öt mutatta be saját produkcióként a REÖK májusban. A darabot Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója rendezte, Parti Nagy Lajos nyelvi leleményekkel dúsított átiratát felhasználva. A klasszikus történetből abszurd komédia született a palota pinceszínpadán.

Szokatlan színházi nyelvvel kísérleteznek a Tartuffe-ben. A rendezőt a brechti és a meyerholdi színházi forma izgatja leginkább, így természetesen egyes elemeiben ezekből is merít a produkció. Az előadás nem akar másnak látszani, mint amit Molière megírt, vagyis alapvetően a képmutatásról, mindennapi hazugságainkról szól. Arról beszél, hogy képtelenség hazugságok nélkül élni - csak kicsit másképp.

“A Tartuffe-produkciók általában azt domborítják ki, hogy az álszent címszereplő mindenkin átgázolva eléri a céljait. A mi előadásunkban nem pontosan ez lesz a lényeg - mondja Balog József, aki Tartuffe-öt és Pernelle-nét is játssza a darabban. - Manapság ugyanis sok ilyen ember vesz körül minket, és ők nagyon is valóságosak. Sokkal fontosabb ebben a verzióban az egyébként jóravaló Orgon Tartuffe-fel való találkozása. Orgon ugyanis nem tudja mit cselekszik, nem tudja, hogy a jó szándékát valami gonoszságra akarják használni. A gonoszok nevében látszólagos jót cselekedni ugyanis sokkal veszélyesebb és gyakoribb, mint az eredendő rossz szándék.”

Orgont Kancsár József játssza a REÖK verziójában, Elmira Csorba Kata lesz, Dorine-t Farkas Andrea formálja meg. Clèante szerepét Kosztolányi József, Damis-t Barnák László, Marianne-t pedig Göblyös Sára alakítja. A produkció látványvilágának erősségét, az elrajzolt karakterek szórakoztató abszuritását a jelmezek adják: a különleges ruhákat Papp Janó álmodta a szereplők-re.

Jegyek az előadásra már kaphatók a Fesztivál Jegyirodán, teljes áron 1000, diákigazolvánnyal 800 forintért.

Helyszín: REÖK Szeged